The Wedge

The Wedge. 1999 AIA Commendation Residential New Category

the wedge

The first floor of this small residence functions as a living, dining, kitchen and outdoor balcony, the ground level contains bedroom, study, laundry, bathroom and entry.

The design is an experiment in creating an illusion of space on an impossibly small site. The wedge shape site is expressed in the form of the building. The tightness of the wedge is spatially released by a series of incisions that connect floors or the outside environment.

 


AWARDS

  • 1999 Australian Institute of Architects Commendation
  • 1999 Wools of New Zealand – Interior Design Awards

PUBLICATION

  • MONUMENT. Special Issue 1999. The Wedge House Adventures in Urban Space by Doug Evans
  • The Australian Finance Review. 28 January 2005. ‘The Need to think outside the square’ (Wedge House) by Stephen Crafti
  •  The Age. 19 May 1999. ‘The Wedge’ (Wedge House) by Denise Gadd
  • The Age. 24 February 1999. ‘Architect finds home in wedge-shaped gem’ (Wedge House) by Joe Rollo